Yoga voor mannen…

Life is Yoga | Jeffrey Deelman | yoga in Groningen

Yoga en mannen

Het schrijven van een blog over mannen en yoga zit al een tijdje in mijn hoofd. Het zou dan moeten gaan over de voordelen van yoga voor de mannen onder ons. Alleen heb ik er een beetje moeite mee. Het voelt toch alsof het de bedoeling is om mannen te overtuigen toch vooral aan yoga te doen. Tot ik door meerdere mannen zelf werd gevraagd wat yoga voor hun kan doen. ‘Jeffrey, jij hebt tenminste een nuchtere kijk op dingen en je vertelt zo enthousiast dat ik er toch over na ga denken’. Oké, vooruit…

Waar zit de ‘uit’-knop?

Het doel van yoga is je lichaam en geest samen te verbinden. In de hectische westerse wereld moeten we met zoveel rekening houden, dat we maar blijven gaan. We staan continue ‘aan’. Met als gevolg dat we steeds moeilijker de ‘uit’-knop weten te vinden.

In yoga werk je altijd met tegenpolen die elkaar bewust versterken. Zie het als de zon versus de maan, mannelijk versus vrouwelijk, inspanning versus ontspanning. Door yoga te doen, heb ik geleerd dat ik af en toe ‘uit’ moet om nog effectiever ‘aan’ te staan. Het helpt dus om stressvolle situaties te herkennen en bewuster (lees: rustiger) keuzes te maken.

Iedereen houdt van een ‘avontuurtje’

Er zijn vele vormen van yoga en er zijn vele yogadocenten. Door al die stijlen en verschillen in (kwaliteit) van yogadocenten weet je nooit vooraf wat het beste bij je pas. Dat klinkt misschien alsof je waarschijnlijk teleurgesteld gaat worden. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Vraag gerust rond bij vrienden of bekenden waar zij yogalessen volgen en wat hen daar in aanspreekt. Ga op ontdekkingstocht. Iedereen houdt wel van een ‘avontuurtje’ toch?

Train je mindset

Als het belangrijk is om ‘cool’ over te komen, dan moet je niet aan yoga gaan doen. Yoga is keihard werken. Zowel fysiek als mentaal. Juist dat mentale geeft mij een kick. Kun je je mindset aanpassen zodat het je gaat helpen? Die mindset helpt weer als ik een pittige HIIT-training doe.

Weet je, ik ben eigenlijk niet zo bezig of iets voor mannen of vrouwen is. En als je deze blog heel goed leest, heb ik het nergens specifiek over de man of de vrouw…

Dat had ik zelf ook niet direct door. 😉

 

 

Deze blog verscheen eerder op Be Healthy Feel Good.