Mannen en yoga (die gast is gek)

Mannen en yoga. Die combinatie lijkt niet heel voor de hand liggend. Gelukkig zijn er steeds meer mannen die de weg weten te vinden naar een yogales. Jeffrey, zelf yogadocent, vertelt je in deze blog over de voordelen voor mannen.

Die gast is gek

Het is inmiddels meer dan 15 jaar geleden dat ik mijn eerste yogales deed. Ik werkte op een sportschool die als eerste op de hoogte was van de nieuwe fitnesstrends. Zo waaide vanuit Amerika de Power Yoga-trend over en alle instructeurs moesten op cursus. Ook de mannen. De eerste keer dat de yogaleraar vroeg of ik mijn handen naast mij voeten wilde zetten, bleven mijn handen ter hoogte van mijn knie steken. Die gast is gek dacht ik, dat kan helemaal niet idioot!

De basis van een goede training

Het moge duidelijk zijn dat ik na die 15 jaar nog steeds aan yoga doe. Waarom? Het geeft me rust en helpt me een focus te vinden. Het traint mijn kracht, lenigheid en coördinatie. Drie ingrediënten die wat mij betreft in elke training zouden moeten voorkomen. Zeker lenigheid is een onderdeel dat vaak mist in ons trainingsschema mannen.

 

Dat stretchen wat je doet, telt niet!

Na afloop van je kracht- of cardiotraining een paar minuten rekken en strekken, telt wat mij betreft niet. Want even je kuiten strekken, jezelf uitrekken of een paar keer aan hamstrings rukken, helpt echt niet voor je mobiliteit.

Zeikerd

Je zult wel denken: ‘Wat een zeikerd, die gast. Maar ik ga echt niet met een strak broekje die ingewikkelde houdingen doen tussen al die vrouwen’. Toegegeven, mijn opmerking was niet heel aardig of constructief. Sorry. Als je een goede evenwichtige training wil, zal je naast kracht, uithoudingsvermogen en snelheid ook aandacht moeten besteden aan je coördinatie en lenigheid. Bovendien hoef je echt geen strak broekje aan en zijn er steeds meer mannen in yogalessen te vinden.

Weerstand zoeken

‘Je slaat er eentje over, Jeff…’. Klopt, die ingewikkelde poses vraagt toch wat extra uitleg. Als ik je vraag hoe je spieren sterker worden, zal je waarschijnlijk zeggen dat je steeds een zwaarder gewicht zal moeten gebruiken. Dat geldt ook voor een yoga les. In elke les ben je op zoek naar weerstand. Zowel fysiek, maar ook mentaal. Als je mobiliteit groter is, zal je dus verder in een houding kunnen. Zie het als een kilootje erbij doen. Je hoeft dus echt niet je been in je nek te leggen en te balanceren op je vingertoppen.

Boys of yoga

Er zijn hele oude verhalen die beweren dat yoga juist alleen voor mannen bedoeld is, maar zo ouderwets zijn we echt niet meer. In de 21e eeuw zijn er genoeg stoere gasten die aan yoga doen. Zo zijn er de Boys of Yoga of Patrick Beach die hele wereld over reizen.

To the point

Misschien ben je door mijn hele pleidooi wel de draad kwijt. Daarom nog twee straight-to-the-point redenen voor mannen die yoga willen gaan doen.

  • Lenigheid/Mobiliteit. Dit is een belangrijk ingrediënt voor een gebalanceerde training. Ook yoga traint je houdingspieren (Vezeltype I) en zorgt voor een kracht en stabiliteit. Daarnaast helpt het je om blessures te voorkomen.
  • Mentale rust. Yoga helpt je een mentale focus te vinden. Rust in je hoofd, een duidelijk doel voor ogen of beide. Alles voor een winning-mindset toch?

 

Jeffrey

 

 

Deze blog schreef ik voor Plaza Sportiva Groningen.