Yoga, wat is het eigenlijk?

YOGA

Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent ‘eenheid’ of ‘samenbrengen’. Het ontstond ruim 4.000 jaar geleden in India. Ook nu nog is dat de kern van yoga. Tegenwoordig wordt de eenheid van lichaam en geest vooral gezocht (en gevonden) in een combinatie van ademhaling (pranayama), lichamelijke oefening (asana) en concentratie (meditatie).

ASANA

Yoga leert ons om lichaam en geest, en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. De oefeningen (asana’s) geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning. Juist in deze tijd is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten.

VOOR IEDEREEN

Voor yoga hoef je niet lenig te zijn. Het is voor iedereen; lenig, stijf, een vrije ademhaling of kortademig. Tijdens de lessen worden er verschillende varianten van één oefening doorlopen. Zo kan iedereen op zijn eigen niveau werken.

Welke lessen worden er gegeven?

Je kunt kiezen voor twee vormen van yoga. Hatha is een actieve vorm. Bedtime yoga, de naam zegt het al, is gericht op rust en ontspanning.

HATHA YOGA

Bij deze vorm van yoga zoeken we naar een evenwicht tussen inspanning en ontspanning. Dynamische en verstilde houdingen wisselen elkaar af. Fysieke en mentale grenzen worden op een zachte manier opgezocht en verruimd, wat zorgt voor een groter, innerlijk bewustzijn en meer vitaliteit.

Deze lessen zijn geschikt als je houdt van een energie en speelsheid.

BEDTIME YOGA

Wat is er lekkerder dan aan het eind van de dag heerlijk in slaap te vallen? In een Bedtime Yoga les leggen we de aandacht op rustgevende en herstellende houdingen. Zo help je het lichaam en geest te kalmeren. Gun jezelf een moment voor jezelf.

De lessen Bedtime Yoga zijn er voor iedereen die even wil ontspannen.