(3) Chaos

Life Is Yoga - Hand - Samadhi

Het is de zoveelste keer dat ik opnieuw begin. Ik krijg het maar niet voor elkaar om de yogabegrippen Niyama en Pratyahara samen te brengen in een simpel en begrijpelijk verhaal. En dan wil ik ook nog eens aan je uitleggen hoe acteurs dit toepassen in hun werk. Dat jij daar wat aan zou kunnen hebben. Het lukt me niet.

Afstand

Wekenlang worstel ik met de vorm waarin ik het zal gieten. Wat ga ik vertellen? Wat wil ik dat jij ervan opsteekt. Een verhaal van 500 woorden is inmiddels uitgelopen tot een chaos van 13 pagina’s. Stop. Ho. Afstand nemen. Wat is nou de essentie van wat ik wil zeggen? En wees tevreden met minder. Stop. Ho. Hebbes. Dit is precies waar Niyama en Pratyahara over gaan:

Niyama

In de acht takken van yoga is Niyama de tweede tak. Niyama, wat zoveel betekent als ‘voorschrift’ geeft je houvast en bestaat uit vijf deugden: zuiverheid, tevredenheid, ijver, zelfbeschouwing en bewustzijn van het goddelijke.

Pratyāhāra

Pratyāhāra is het terugtrekken van de [innerlijke] zintuigen van hun objecten, zodat zij als geest (chitta) zichzelf blijven. Laat ik het anders zeggen: gedachten bepalen je gevoelens. Je gevoelens maken hoe je je gedraagt in een bepaalde situatie.

Inzoomen

Dit is ook wat acteurs doen als ze een personage ontwikkelen. Ze pluizen het script na om zo veel mogelijk informatie over het personage te vinden. Ze proberen met hun fysiek van alles uit. Dit proberen ze zo zuiver mogelijk te doen (niyama). Ze vragen zich constant af of ze de essentie van het personage hebben (pratyahara). Daarbij gebruiken ze hun lichaam (gedrag) om bij het publiek bepaalde gevoelens en gedachten over te brengen.

Rust

Omdat ik zo graag alles wilde vertellen, was ik niet meer zuiver. Ik was overijverig aan het schrijven en raakte ik meer en meer ontevreden. Mijn gedachten zorgden dat ik me gefrustreerd voelde en dat uitte zich in mijn gedrag: 13 chaotische pagina’s tekst. En nu? Ik stopte en vroeg mezelf af waar het werkelijk om ging. Dat gaf me de ruimte om tot de kern te komen. Er ontstond rust in het schrijven van mijn verhaal. Bingo!

Oefening

Stel je moet een blinde uitleggen hoe iemand eruit ziet als hij ‘boos’, ‘blij’ of ‘verdrietig’ is. Kijk goed naar hoe iemand fysiek verandert. Wat gebeurt er met de schouders en borst, waar gaan de mondhoeken naartoe, wat hoor je aan iemands ademhaling, etc…

Asana

Savasana. In deze pose lig je languit op de grond. Je probeert zo ontspannen mogelijk te liggen met gesloten ogen. Je gedachten zullen hun best doen om je afleiden. De kunst is om bewust je aandacht bij je ademhaling te houden. Als je ligt in Savasana, probeer dan eens te onderzoeken hoe je de principes van Niyama en Pratyahara toe kunt passen. Ho. Stop. Proberen. Verwacht geen perfectie, het gaat om het proberen en onderzoeken.

 

SOURCES:

http://www.yogajournal.com/article/beginners/the-eight-limbs/

http://skdesigns.com/internet/articles/quotes/williamson/our_deepest_fear/