Ontspannen

Life Is Yoga - Hand - Samadhi

Thuiskomen

Als ik de skyline van Groningen zie na een lange dag werken. De geur van Zwitsal babyshampoo. Als ik dans of mediteer. Dat zijn de momenten waarop ik thuiskom, ontspan en er een glimlach op mijn gezicht komt. Ik vergeet alles en de wereld staat even stil.

Tegenpolen

Ik doe de laatste tijd veel aan krachttraining en yoga. Ik gebruik de yoga-mindset tijdens mijn krachttraining. In mijn yoga-practise doe ik beroep op mijn fysieke kracht om flexibiliteit te trainen. Het lijken twee tegenpolen, maar ze versterken elkaar.

Ingespannen

Regelmatig trap ik in de val dat ik te weinig doe. Daardoor blijf ik altijd maar bezig. Met gemak maak ik dagen van 10 uur. Altijd gespannen alsof het elastiekje steeds verder uitrekt. Door die inspanning maakte ik vroeger keuzes die niet altijd even wijs waren.

Kiezen

Ik heb moeten leren dat er altijd een keuze is. Altijd. Ook geen keuze maken, is een keuze. De keuze om te ontspannen was geen makkelijke. Mediteren is soms moeilijk omdat ik in een wervelwind van gedachten zit. Dat komt omdat ik ook dan de teugels strak aan wil trekken. Mezelf dwing om aan niks te denken. Stil, NU!

Wilde paarden

Je gedachten zijn net wilde paarden en die kun je temmen. Dat vraagt geduld en ruimte om ze te laten uitrazen. Ik leerde dat toen ik de app Headspace gebruikte. Het leukst vind ik de animaties die simpel uitleggen hoe mediteren werkt. Check dit filmpje eens.

Nu ik tijd neem om te ‘ontspannen’ heb ik meer rust als ik me inspan. Ik krijg meer gedaan en weet waar mijn grenzen liggen. Juist omdat ik ervoor kies om letterlijk niks te doen.

Uitdaging

Ik heb een uitdaging voor je: Een minuut stil zitten. Kies een aangename plek, sluit je ogen en registreren wat er gebeurt. In je hoofd, je lijf, je ademhaling. Het is maar een minuut. Laat die wilde paarden maar lekker razen en als ze stil gaan staan ook goed. Oh ja, je hoeft dit niet te doen. Jij mag kiezen. 😉

 


Deze blog is ook verschenen op de website van Plaza Sportiva.