(2) Held

Life is yoga - Hero

Er was eens… Oh nee, niet weer een sprookje. Eigenlijk wel. Een mythisch sprookje over een held. Over uitdagingen, veranderingen, wijze raad en spannende wendingen. Kortom, jouw leven. Ten minste als je wilt groeien en je leven wilt verrijken.

Ik hou van veiligheid en duidelijkheid. Jarenlang dacht ik dat die veiligheid en duidelijkheid zat in alles laten zoals het is. Ervoor zorgen dat alles voorspelbaar is. Uiteindelijk liep ik daar op stuk, mijn omgeving veranderende: andere baan, ouder worden, het gevoel hebben alsof dit alles is. Nee, dit is niet alles en ja, er is meer. Gelukkig.

Maar hoe zit dat dan met dat sprookje en de held zijn? Ik stuitte op de monomyth van Joseph Campbell. Campbell deed onderzoek naar de structuur en opbouw van mythische verhalen. Sprookjes, legendes, sagen, etc. Hij noemde het ook wel ‘a hero’s journey’, de reis van een held. De held wordt op de een of andere manier in actie gezet om zijn wereld te veranderen. Dit gaat gepaard met allerlei uitdagingen.

Er zijn climaxen, dips en natuurlijk wijze raad. Uiteindelijk komt de held sterker terug van zijn avontuurlijke reis. Dat gebeurde ook in mijn veranderende leven. Pieken, dalen en wijze raad. Ik leerde het als een reis te zien. Te genieten van de reis, ook al gaat niet alles direct perfect.

Ook zin in een avontuurlijke reis? Maak dan een bucket-list.