Ahimsa, hoe geweldloos ben jij?

Life is yoga | Jeffrey Deelman foto: www.84photos.nl - Lucas Winkel

Geweldloos

 We stemmen vaak in met dingen waar we later spijt van krijgen. De dingen die echt belangrijk zijn, schuiven we gemakkelijk opzij.We hebben vaak niet door dat we onszelf geweld aan doen. Ahimsa betekent dat we zo geweldloos mogelijk leven. 

Je hebt vast wel eens heel hard gevloekt of iemand in gedachten iets ergs toegewenst. Of er zijn gedachten die er onbewust, of juist bewust, voor zorgen dat je jezelf klein houdt. Je vindt jezelf het niet waard. Daarmee doen we onszelf onbewust geweld aan.

Ahimsa staat voor ‘geweldloosheid’. Veel yogi’s halen hier hun motivatie vandaan om vegetarisch te eten en om geen andere levende wezens te doden. Daarnaast zit er ook een mentaal aspect aan Ahimsa.

Wanneer ben je jezelf geweld aan het aandoen? Onderzoek eens wat je kunt doen om een situatie of gedachte met minder geweld te benaderen. 

अहिंसा – ahiṁsā

Ahimsa is één van de vijf Yama’s. Yama betekent verbod of onthouding. Ahimsa wil zeggen dat probeert om letsel (himsa) probeert te voorkomen, bij de ander en ook bij jezelf. Binnen de yoga zien we het als een grote deugd en vorm van zelfcontrole. Geweldloos leven is een cadeau, een belangrijke vorm van zelfreflectie en de mooiste vorm van kracht. Ahimsa is de beste vriend van de mens en de mooiste vorm van geluk.
Vrij vertaald naar de Mahabharata