(8) Transformeren

Life is yoga | Work in progress | Jeffrey Deelman

Wringen

Soms wringen we ons in allerlei bochten om iets gedaan te krijgen. Om ons gedrag te veranderen of zelfs de wereld om ons heen. Niemand is perfect. Ook ik baal wel eens van de dingen die ik doe. Mijn koppigheid staat me in de weg en er zijn momenten dat ik erg eigenwijs kan zijn. Vaak tot frustratie van mijn omgeving maar vooral van mezelf. Verander die gewoontes maar eens. Hoe doe je dat?

Gewoon

Nou, gewoon. Door het te doen. Er is alleen een ‘maar’. Het gaat niet van het ene op het andere moment. Het gaat om het proberen. We hebben tijd nodig om nieuw gedrag te laten slijten. Zie het als leren lopen; als kind heb je daar ook even op moeten oefenen. En als het een keer niet lukt? Weet dan dat je daarmee geen mislukking bent. Yoga betekent immers het ‘beheersen van de fluctuaties van de geest’. Dat vergt oefening. Oefening baart kunst.

Proberen

Acteurs oefenen ook. Voordat een theatergezelschap een stuk op de planken bent, duiken ze eerst het repetitielokaal in. Ze zonderen zich af en in  twee maanden tijd werken ze gefocust aan het ‘bouwen’ van een personage en het construeren van een verhaal. Acteurs zijn dus bewust aan het proberen, repeteren en herhalen. Met als doel om het uiteindelijk te reproduceren. Het is dan een gewoonte geworden om te handelen als het personage.

Repeteren

Ook jij hebt de tijd en het ‘repetitielokaal’ om te oefenen. Zoek in je dagelijks leven naar de momenten waar je kunt oefenen. Misschien zijn er situaties waar je een deel van het gedrag (ongemerkt) kunt uitproberen. Steeds momenten dat je bewust bezich bent met nieuw gedrag. Het is bijna als mediteren; je aandacht leggen op 1 ding. En het schuurt rakelings langs pratyahara ‘onthouding’. Op het moment dat jij gedrag, gedachte en gevoel kunt scheiden, zul je stukje bij beetje ‘groeien’. Je zult meer en meer transformeren naar een rijker en waarachtiger mens.

Je bent op de goede weg…

 

Exercise

ASANA: Write down which poses frustrates the most. Why does it frustrate you? Maybe it seems weird, but the frustration is a gift. The frustration is trying to tell you something valuable. So when you start to feel you are blocked in doing the pose, ask yourself ‘where do I find the gift to success?’