(7) Ontknoping

Courage | Life is yoga | Groningen | Jeffrey Deelman

Spijt

Bronnie Ware, een Australische zuster, schreef van haar patiënten in de laatste fase van hun leven hun laatste openhartige uitlatingen op. Het verscheen onder andere in het boek: ‘de top 5 spijtbetuigingen van stervenden’. Op de eerste plaats stond: “Ik zou willen dat ik de moed gehad had, om een ‘waar’ leven te leven. En niet het leven dat anderen van me verwachten.”

Als jij de schrijver was van jouw levensverhaal hoe wil je dan terugkijken? Heb jij genoeg moed gehad om ‘waar’ te leven?

Inzicht

Eerst duik ik met je het theater in. In een voorstelling vertellen de theatermakers een verhaal. Veelal zie je de hoofdpersoon een probleem aangaan en gedurende de voorstelling een ontwikkeling doormaken. Uiteindelijk komt de hoofdpersoon met nieuwe inzichten weer uit.

Theatermakers proberen dit zo waarachtig mogelijk te doen. Ze laten het verhaal in essentie en zo eerlijk mogelijk zien. Je zou kunnen zeggen dat je hier Dharana (eenpuntige aandacht, concentratie) en Yama (vijf geloften) in terug ziet komen. De vraag is natuurlijk wat jij hieraan kunt hebben. Hier een paar tips van theatermakers:

1) Dharana

Als theatermaker laat je zien waar het werkelijk om draait. Wat is de essentie van het verhaal dat ze je willen vertellen? Die vraag kun je jezelf ook stellen in het dagelijks leven: waar draait het werkelijk om? Laat je daarbij niet afleiden door andere zaken, maar blijf trouw aan jezelf. Blijf trouw aan jouw verhaal.

2) Yama

Ook theatermakers houden zich aan een gelofte, een code. Het is de taak van een theatermaker om het verhaal zo goed mogelijk te vertellen. Daarentegen gaan acteurs soms juist bewust over de grenzen van de yama’s. Dat vraagt veel van een acteur. Bijvoorbeeld het diep graven in eigen emoties. Alles in dienst om het verhaal te vertellen.

Grenzen

Moet je dan jouw grenzen voorbijgaan? Nee, maar onderzoek de grenzen wel. Vraag jezelf bijvoorbeeld af wat ‘geweldloosheid’ voor jou betekent? Ben je oprecht (waarachtig) in je gedrag en gedachten of voed je je ego? Het is niet erg dat je eens een keer uit de bocht vliegt; je bent aan het onderzoeken. Probeer een zo waarachtig, eerlijk en moedig mens te zijn.

Goed en fout

Is het je trouwens opgevallen dat ik de woorden ‘goed’ en ‘fout’ niet heb gebruikt? Het gaat namelijk niet om ‘goed gedrag’ of ‘fout handelen’. Het gaat wat mij betreft om waarachtig zijn.

Oefening: Tijdens je meditatie schieten allerlei gedachten door je hoofd. Neem een paar minuten om je gedachten te volgen. Hoe vaak heb je ‘niet-goed /fout’ gedachten en hoe vaak heb je ‘goed / goed gedaan’ gedachten?

Heb je veel ‘fout’ gedachten? Probeer dan je (waarde)oordeel uit te stellen. Het is een constatering. En al die ‘foute’ gedachten kun je ook omdenken door ze te herhalen in een ‘goede’ gedachte.

Asana: Met deze oefening wil ik dat je op zoek gaat naar de essentie. Waar draait het in de oefening werkelijk om.

Seated Forward Bend / PASCHIMOTTANASANA: Wat heb je nodig om de stretch in je hamstrings te verdiepen? Kantel vanuit je bekken en focus op het rechthouden van je ruggenwervel. Het gaat er niet om dat je neus op je scheenbeen kan komen.

Waar gaat het dan mis? Zo’n 80% van de mensen zijn visueel ingesteld. Dat betekent dat ze nadoen wat ze iemand zien doen. Vaak is een yogaleraar leniger en kan makkelijk zijn/haar neus naar de schenen brengen (en een rechte rug houden). Bij yoga willen we juist benadrukken dat iedereen verschillend is. De bottenstructuur en lenigheid verschilt per persoon.

 

SOURCES

http://www.yogabasics.com/asana/seated-forward-bend/

De ‘Spijt-top-5’ van stervenden…!