(5) Drempels

Life is yoga | Threshold

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better”, schreef Samuel Beckett. Deze Ierse (toneel-)schrijver en dichter inspireerde mijn yoga practise. Hoe vaak willen we niet de perfectie nastreven op onze yogamat en helemaal in ons dagelijks leven? Ook al zijn er drempels in je leven. Weet dat ze er zijn om je te leren staan. Acteurs zoeken en zoeken tot ze de essentie gevonden hebben.

Drempels

Ging alles maar zo makkelijk. Met een vingerknip je perfecte leven leiden. Of gelijk die uitdagende yogapose onder de knie krijgen. Waarom altijd weerstand? Waarom die drempels? Vele malen heb ik me gefrustreerd gevoeld omdat het niet ging zoals ik wilde.

Kleine stapjes

Maar wacht eens… Hoe heb ik ook al weer leren lopen? Waarschijnlijk tientallen keren gevallen. Steeds een klein stapje. Optrekken aan de spijlen van de box. Langzaam aan ging dat steeds beter. Was ik gefrustreerd? Ik was nog te klein om het me te herinneren, maar ik denk van niet.Ik was aan het onderzoeken. Zonder oordeel op zoek naar de essentie van ‘lopen’. Met volle aandacht en zonder oordeel.

Klimmen

Opstaan kan niet zonder vallen. Juist door te vallen, kom je steeds dichterbij de top. Langzaam, maar zeker klim je steeds hoger. Je positieve houding is de ‘life-line’ in deze klim naar een geweldig uitzicht: succes.

Beschermen

Ook acteurs doen dit. Ze onderzoeken steeds naar datgene wat een personage uniek maakt. Ze proberen zoveel mogelijk fouten te maken, zodat ze alle ins- en outs van het personage kennen. Daarmee komen ze tot de essentie. Ze worden beschermd door de veilige muren van de repetitieruimte. Ze houden een rolbiografie bij van het personage dat ze spelen, met allerlei belangrijke informatie.

Reisgids

Misschien leuk om te weten: Ganesha, is de god van de reizigers. Hij behoedt reizigers op hun weg; hun ontdekkingstocht. Hij werpt drempels op; zorgt dat je even stilstaat om keuzes te maken. Hij is er om je te beschermen, om je het vertrouwen te geven dat elke keuze goed is. Dus: vertrouw, val, sta op en wordt een meester in het vallen.

Exercise: Lay down. Listen to all the things you hear around you. After a while you make the circle on which you focus smaller. After a few minutes you try to focus on the sounds you hear really close. Step by step you try to focus more. Listen to the noises your body makes. Which thoughts circle through your mind. Which one is most important at this moment. Take your time to do this. It’s impossible to do this in just five minutes. five weeks or five months is more realistic. 

Asana: Virabhadrasana II – Warrior II. Een pose als eerbetoon aan je wilskracht. Hoe kun je in deze pose strijdlust uitdrukken? Hoe kun je in de pose genieten van hoe krachtig je staat? Eigenlijk kun je deze oefening doen met elke pose. Elke pose heeft een potentiele reis in zich. Waar zit de kracht, waar de groei, waar ‘val’ je uit de pose.

 

BRONNEN:

http://www.brainyquote.com/quotes/quotes/s/samuelbeck121335.html#UiWDbmMvfrVCfQuI.99

http://www.amateurtoneel.be/Weetjes/rolbiografie.htm